MHP'li Kalaycı'dan medyanın sorunları ve çözüm önerileri
MHP'li Kalaycı'dan medyanın sorunları ve çözüm önerileriMilliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı TBMM Genel Kurulunda medyanın sorunlarını gündeme getirdi.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı Bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada "Medyanın Sorunları ve Çözüm Önerileri" ile ilgili açıklamada bulundu.
MEDYA, DEMOKRATİK TOPLUMUN TEMEL UNSURLARINDAN BİRİDİR
Kalaycı konuşmasında Demokratik toplumun vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan medyadan bahsederek, "Toplumun gerçekleri öğrenmesi, yaşadığı çevre ve dünyayla sağlıklı iletişim kurabilmesinde en etkili araçlardan biri medyadır. Bugün itibariyle medyamız ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunmakta, büyük bir özveriyle faaliyet göstermektedir. Gelirlerinin yetersizliği ve maliyetlerin artması nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntılı günler yaşamaktadır" TÜRKSAT'ın döviz üzerinden belirlediği uydu frekans ücretleri, döviz kurundaki yükselme nedeniyle yüksek oranda artmıştır. Başta yerel kanallar olmak üzere, televizyonlar ücretlerini ödeyemez hâle gelmiştir. Tamamına yakını ithal edilen kâğıt ve kâğıt ürünleri sektörü de döviz kurundaki artıştan çok olumsuz etkilenmiş, fiyatlarda meydana gelen yüksek artış yayıncılığı vurmuştur. Gazeteler zor durumdadır" dedi.
MEDYAMIZIN YAŞADIĞI SORUNLAR ÇÖZÜMLENMELİ
Kalaycı konuşmasının devamında, Girdi maliyetlerinde ortaya çıkan yüksek orandaki artışların altından kalkamayan radyolar, televizyonlar ve gazetelerin güçlükle ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. Kalaycı, "Bazıları kapanmış olup bazıları da kapanma tehlikesiyle karşıyadır. Basın çalışanları işsiz kalmakta, birçok gazeteci ve muhabir işten çıkarılmaktadır. Medyamızın yaşadığı sorunların çözümlenmesi, demokrasimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Medyamıza yönelik acilen bir paket hazırlanmalıdır. Medyanın haklı beklenti ve taleplerine mutlaka karşılık verilmelidir.
RESMÎ İLAN ÜCRETİNİN ARTIRILMASI OLUMLU BİR GELİŞME
Bir önceki gün Basın İlan ücretlerinni artırılması kararının Resmi Gazete'de yayınlanmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Kalaycı, "Cumhurbaşkanlığının 453 sayılı Kararı'yla, Basın İlan Kurumunun gazetelere verdiği resmî ilanların yayın ücretinde yapılan artış memnuniyet vericidir. Resmî ilan bedeli ödemelerinde vadesi geçmiş vergi borcu bulunmadığına dair belge istenmesine ilişkin uygulama da mutlaka ertelenmelidir" dedi.
UYDU KİRALARI, MAKUL VE TÜRK LİRASI OLARAK BELİRLEMELİ.
"Sayın Cumhurbaşkanının Türk lirası kullanılması yönündeki çağrılarına bir kamu kurumu olan TÜRKSAT'ın uymaması, uydu kiralarını döviz üzerinden uygulamaya devam etmesi dikkat çekmektedir. TÜRKSAT'ın uyguladığı ücret tarifesi makul seviyeye çekilmeli ve mutlaka Türk lirası üzerinden belirlenmelidir. Ulusal, bölgesel ve yerel televizyonlarla radyoların önemli bir gider kalemi olan RTÜK payı kaldırılmalıdır"
KÂĞIT SEKTÖRÜNE YÖNELİK ACİLEN TEDBİRLER ALINMALI
"Kâğıt ve kâğıt ürünlerine yönelik vergi indirimleri ve kolaylıkları getirilmelidir. Daha da önemlisi, kâğıt sektörüne yönelik acilen tedbirler alınmalı, ihtiyacımız olan kâğıdın Türkiye'de üretilmesi sağlanmalıdır. Son yıllarda büyük bir gelişim gösteren internet medyası, yayıncılık konusunda bir yasal düzenlemeye kavuşturulmalıdır"
KAMU REKLAMLARININ YÜZDE 15'İ YEREL MEDYAYA VERİLMELİ
"Yerel medyanın reklam pastasından aldıkları pay çok sınırlıdır. Kamu reklamlarının en az yüzde 15'inin yerel medyaya verilmesi yönünde bir düzenleme yapılmalıdır. Yurt dışına yapılan resmî programlara Anadolu medyasından da temsilcilerin katılımı sağlanmalıdır"
ANADOLU MEDYASINA FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ UYGULANMALI
"Anadolu medyasının faaliyetlerini sürdürebilmeleri için özel destek programları uygulamaya konulmalıdır. Bu amaçla, gelişen teknolojiye ayak uyduramayan gazetelerin baskı tesislerini modern hâle getirebilmeleri, radyo ve televizyonların teknolojilerini yenileyebilmeleri için, Anadolu medyasına özgü faizsiz ya da uygun maliyetli kredi desteği uygulamaya konulmalıdır"
BASIN ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
"Basın çalışanları kamuoyuna doğru ve tarafsız bilgiyi, haberi ulaştırabilmek için, bütün olumsuz şartlara rağmen görevlerini yerine getirmektedirler. Basın çalışanları düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor şartlar altında görev yapmaktadır. Yıpranma payı hakkından sadece sarı basın kartı olanlar yararlanabilmektedir. Basın çalışanlarının özlük hakları ve çalışma şartları iyileştirilmeli ve tamamının yıpranma payı hakkından yararlanabilmesi sağlanmalıdır.