Konya İyi Parti Teşkilatından Asgari Ücret Açıklaması


İYİ PARTİ KONYA TEŞKİLATINDAN ASGARİ ÜCRET BELİRLEME ÇALIŞMALARI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılı asgari ücretin tespit edilmesi gündemiyle geçtiğimiz günlerde ilk toplantısını yapmıştır. Bu çerçevede halen 1603 lira olarak uygulanan asgari ücretin, 2018 yılında yaşanan ve halen etkileri ağırlaşarak devam eden ekonomik kriz ortamında, fazlasıyla yetersiz kaldığı her türlü tartışmadan uzaktır. Öyle ki 2018 yılının başında asgari ücretin ABD doları karşılığı 425 dolar civarındayken, 2018 yılının sonunda 300 dolar seviyesine gerilemiştir. Yine 2018 yılı enflasyon verileri incelendiğinde, TÜFE cinsinden enflasyonun %25 dolaylarında olduğu gözlemlenmektedir. Böyle bir durumda asgari ücret tespit edilirken, asgari ücretlinin özelikle enflasyon karşısında ezdirilmemesi temel prensip olmalıdır. Diğer yandan, asgari ücret tespit edilirken işverenin de ekonomik durumu sağlıklı bir biçimde gözetilmelidir. Asgari ücretin işverene maliyetinin 2384 TL olduğu değerlendirildiğinde, devletin asgari ücret üzerinde ciddi bir yükü olduğu görülmektedir. Bu nedenle devletin asgari ücretler üzerindeki vergi ve diğer mali yükleri önemli oranda hafifletmesi, hem işçi hem de işveren memnuniyeti açısından önemlidir. Aksi halde asgari ücretteki kontrolsüz artış beraberinde işçi çıkarmalarını getirebileceğinden, devletin üstlenmesi gereken temel fonksiyon asgari ücretli vatandaşımızın gelirinin önemli oranda artırılmasını temin ederken işvereni de mağdur etmeyen, asgari ücretlinin ücretindeki kamu yükünü hafifleten bir yapı ortaya koymaktır.
 
Konya KOBİ sayısı itibariyle Türkiye'nin önde gelen şehirlerindedir. Bu nedenle asgari ücretli çalışan sayısı şehrimizde oldukça fazladır. Asgari ücretli vatandaşımız tek maaş ile geçinip, kira ödeyip, çocuğuna iaşe temin etmeye çalışmaktadır. 2018 yılında yaşanan ağır ekonomik kriz tek maaş ile geçinmek durumunda olan asgari ücretlinin hayatını daha zor hale getirmiştir. Alınacak tedbirler ile asgari ücretlinin hayatının kolaylaştırılması temel prensip olmalıdır.
 
Milletvekillerimizin önerdiği üzere, asgari ücrette yapılan artışın Sn. Cumhurbaşkanının maaşına yapılan %26'lık zamdan aşağı olmamasını diliyor, saygılar sunuyoruz.

Gökhan TOZOĞLU 
İYİ Parti Konya İl Başkanı

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar