Altunel Şebi Arus Mesajı


​Bildiğiniz üzere, 2014 Mahalli idareler seçimlerinde, mensubu olmaktan şeref duyduğum Milliyetçi Hareket Partisinden, bir Konya sevdalısı olarak Büyükşehir Belediye Başkan adayı görevini yürütmüştüm. Seçim döneminde Konya'nın kültürel, ekonomik, sosyolojik, turizm, eğitim ve sağlık alanları başta olmak üzere bir çok meselesinde sorunları dile getirmiş, çözümlerini kamuoyu ile paylaşmıştım. Ortaya koyduğum Milliyetçi vizyon ile de bu sorunların takipçisi olacağımı kamuoyu ile paylaşmıştım.

Seçimden bu zamana kadar Konya için hayati önemdeki bir çok proje ve sorunu takip etmekteyim. Ve üzülerek görmekteyim ki, ülkemizi ve şehrimizi yönetenler kamuoyundan gelen tüm uyarı ikaz ve hatta yapıcı eleştirilere bile -halen -kulak tıkamaktadırlar.

Konya'yı Konya yapan en büyük değer, Hz. Mevlâna'dır. Hz. Mevlâna'nın öğretisini, felsefesini ve İslâm'ı yaşama şeklini günümüze kadar ulaştıranlar, bu ağır yükü gönüllü hizmetlerle taşıyanlar Mevlevîlerdir. Konya'da sürekli yaşayan çok şerefli Hz. Mevlâna torunları ve Mevlevîler vardır. Bu "Çelebiler" ve başta Mevlevî Postnişîni Mehmet Çipan Dede efendi, Hz Mevlâna'nın felsefesinden ve isminden ticari yollarla gelir elde edilmesine karşı yoğun bir çaba sarf ederken, bir taraftan da Hz. Mevlâna'nın gerçek anlamda anlaşılabilmesi için gayret göstermekteler. Kendilerine bir Konya'lı olarak minnettar olmamız gerekir.

Hz. Mevlâna'nın Hakk'a ulaştığı gün, Vuslat yani Şeb-î Arûs olarak kabul edilmektedir. Şeb-î Arûs bütün dünyadaki Mevlevîlerce Konya'da kutlanmakta, önemli istişarelere sebep olmaktadır. Bu tarihimizde hep bu şekilde gerçekleşmiştir.

Konya Turizmi ve esnafı içinde şeb-î Arûs törenleri büyük önem taşımaktadır. Oysa son yıllarda, başta İstanbul, Antalya, Sivas, Bursa .v.b. illerde Konya ile aynı tarihlerde Şeb-î Arus törenleri tertip edilmekte, Mevlevî Mukabelesinin özünden uzak, yalnızca ticari sebeplerle Semâ törenleri düzenlenmektedir. Üstelik bu ticari Şeb-î Arûs törenlerini düzenleyenler, ya da uygulayanlar Konya bürokratları ve başta Konya Büyükşehir Belediye başkanı olmak üzere, Belediyemiz yöneticileri tarafından himaye edilmekte, hürmet görmektedirler. Maalesef, yetki ve vizyonlarını sadece bir tek hanım ve vakfa teslim eden Konya'yı yönetenler, gelecek için Konya'mızı ve Konya turizmini ve hatta en önemlisi kültürümüzü ateşe atmaktadırlar.

Her fırsatta, Hz. Mevlâna'yı dilinden düşürmeyen, başta Konya'lı Sayın Başbakanımıza, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanına, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Esnaf Sanatkarları Birliğimize olmak üzere tüm siyasetçi, bürokrat ve STK yöneticilerine sesleniyorum. Hz. Mevlâna başta olmak üzere Şeb-î Arûs törenlerimize, kültürümüze sahip çıkmak zorundayız. Bilhassa Aralık ayı içerisinde Konya dışında Şeb-î Arus törenleri düzenlenememesi için tedbir alınması artık bir zorunluluktur. Hz. Mevlâna ve Mevlevîliğin doğru anlaşılması için gerçek Mevlevîlerin dikkate alınması artık bir zorunluluktur. Törenlerin Ahmet Özhan konserleri ve Ömer Tuğrul İnançer vaazlarından kurtarılması zorunluluktur. Törenlerin yapısının gözden geçirilmesi zorunluluktur.

Hz. Mevlâna'nın, Mevlevîlerin, Konya esnafının, kültürümüzün bu konudaki vebali başta Sayın Başbakanın, AKP milletvekillerinin, Belediye başkanlarının ve Bürokratlarının üzerindedir.

 

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar