Kalaycı; Meb Müdürlükleri Soru Önergesi


Okullara ilk defa ve yeniden görevlendirilecek müdürlerin belirlenmesi için yapılan sözlü sınavlar devam etmektedir. Ancak, 10/6/2014 tarihli Yönetmeliğin "Sözlü sınav konuları ve puan değerleri" başlıklı 20 nci maddesi haksız ve objektif olmayan değerlendirmelere, dolayısıyla istediğine sınavı kazandırmaya imkan vermektedir.  

Nitekim; İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden gelen listelerin komisyon başkanları aracılığıyla üyelere bildirildiği ve listelerde yer alan isimlerin mülakatı kazanmasının sağlandığı, hatta kimin hangi okula atanacağının bile önceden belirlendiği ortaya çıkmıştır. Muğla'da Komisyon üyeliğinden baskıyla istifa ettirilen bir öğretmenimizin Valilik Makamına (İl Milli Eğitim Müdürlüğüne) verdiği 16.10.2014 tarihli dilekçesinde; Valilik oluru ile görevlendirildiği 2. Komisyon'da göreve başlamadan önce Komisyon Başkanı olan Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün "İlçe Milli Eğitim Müdürleri kimlerle çalışmak istediklerini belirlediler. Hatta kimin hangi okula atanacağı belirlendi. Biz de bu isimlere bu puanları vereceğiz" dediğini, kendisinin bunu kabul etmediğini, herkese hak ve adalet ölçüleri içinde puan vereceğini, mevzuat ve genel kültür sorularına verilen doğru veya yanlışa göre puan vereceğini belirtmesi üzerine Komisyon Başkanının bunu kabul etmediğini; kendisinin de noter olmadığını,  Allah korkusu taşıdığını belirterek bu konuda doğrudan şaşmayacağını söylediğini,  öğleye kadar 13 kişiyi mülakata aldığını, öğlen arası Komisyon Üyesi olan İl Milli Eğitim Şube Müdürünün telefonundan kendisini arayan Muğla İl Milli Eğitim Müdürünün kendisinden görevinden feragat etmesini istediğini; kendisinin görevden almalarını söylemesi üzerine, beyaz bir kağıt alarak görevden feragat ettiğini yazmasını istediğini; kendisinin de olayların gidişatının doğru olmadığını, etik ve ahlaki bulmadığını söylediğini belirterek görevinden feragat ettiğini bildirmiştir.

Böyle bir uygulamanın diğer illerde de yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Tam bir skandal olan bu durum karşısında;

 

1)      Okullara görevlendirilecek müdürlerin belirlenmesi için yapılan sözlü sınavlarda yaşanan bu ve benzeri hukuksuzluklarla ilgili Bakanlığınızca yapılan bir tespit ve işlem var mıdır? İlgili il ve ilçe milli eğitim müdürleri hakkında soruşturma açılması ve görevden alınması konusunda bir tasarrufunuz olmuş mudur?

 

2)      Hukuka sığmayan ve objektif olmayan değerlendirmelere dayanan ve şaibe karışan bu sözlü sınavları tümüyle iptal edecek misiniz?

 

3)      Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliği değiştirmeye, önceki yönetici atama sistemine geri dönmeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar