Sorgun, Bölgeye Can Suyu Olacak


Göksu Havzası Yamaç Arazileri Sulama Projesi'nin bölgeyi kalkındıracak çok önemli bir yatırım olduğunu söyleyen Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun;

BÖLGEYE CAN SUYU OLACAK

Göksu Havzası Yamaç Arazileri Sulama İkmal İşi Sözleşmesi'nin imzalanması bölgede yaşayan vatandaşlar ve özellikle de çiftçiler tarafından sevinçle karşılandı.

Projenin gündeme getirilmesi ve hayata geçirilmesi noktasında aktif rol alan Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Projenin önemine değinmeden, projeyi kabaca tarif etmek gerektiğini belirten Sorgun" Teknik detaylara girmeden yamaç arazileri sulama projesi nedir? bunu öncelikle belirmek isterim. Proje;  Bağbaşı Barajı'ndan suyun alınarak çelik boru ve kapalı sistemle Göksu havzasına aktarılması ve burada 1100 rakım altındaki arazilerin cazibeyle sulanmasıdır. Kabaca işin özü bu dur. Projenin bölgeye kazandıracaklarına gelirsek; Özellikle günümüzdeki mevsimsel iklim değişikliği ve beraberinde yaşanan kuraklıkla beraber projenin önemi bir kat daha artmıştır. Göksu Havzası Yamaç Arazileri Sulama projesi   özellikle kapsadığı alan ve bu alana getireceği katma değer açısından çok önemli. Projeden bölgedeki Taşkent, Hadim ve Güneysınır İlçelerimize bağlı 20 mahallemiz (Bademli,Gaziler,Yelmez,Yağcı,Sarıhacı,Aşağıeşenler,Yukarıeşenler,Çiftepınar,Dülgerler,Sazak,Ağaçcı,Küplüce,Habiller,Kalınağıl,Kaplanlı,Oduncu,Ilıcapınar,Sarnıç,Aşağıkızılyaka, ve Yukarıgülpınar) faydalanacak.   

Bu proje tabiri caizse Göksu Havzası'na can suyu olacak. Bölgeye kazandıracaklarını özetle sıralayacak olursak:
  • Yakın zamana kadar Pekmez ve üzümün merkezi olan Aladağ Bölgesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle terkedilen üzüm bağları yeniden hayat bulacak.
  • Bölgenin ılıman olması nedeniyle son yıllarda çiftçilerimizin başta kiraz olmak üzere yöneldiği meyvecilik daha verimli hale gelecek
  • Bölgenin sarp ve yamaç olması münasebetiyle çiftçilerimizin sulamalardaki elektrik ve sulama ekipmanları maliyeti çok fazla olmaktaydı. Bu maliyetler ortadan kaldırılacak ve çiftçilerimiz daha az maliyetle üretim imkanına kavuşacak.
  • Bölgede yetiştirilen ürünlerin işlenmesi ve paketlemesi için yeni tesislerin gerekliliği ortaya çıkacak ve bu tesislerle birlikte yeni istihdam alanları açılacak.
  • Şu haliyle bölge de yer alan mahallelerimizde ikamet eden çok az sayıda insanımız varken, projeyle birlikte kentten köye tersine bir göç başlayacaktır.
  • Gerek ürünlerin verimliliği gerekse boş arazilerin tarıma kazandırılmasıyla bölgede yaşayan insanların refah seviyesi ve yaşam standardı yükselecektir.

Projenin bölgeye katacağı şeyler elbette bunlarla sınırlı değil. Göksu vadisi yamaç ve sarp bir coğrafi yapıya sahip olmasına karşın gerek iklim şartları gerekse de verimli topraklarıyla tarıma son derece uygun bir bölgemizdir. İnşallah suyu vadiye indirdiğimizde bölgemizin çehresi değişecek ve değeri kat be kart artacaktır "dedi.

Projenin aynı zamanda fikir babası olan Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, projeyi gündeme alan ve ilk adımı atan Dönemin Orman ve Su işleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu başta olmak üzere, emeği gecen herkese teşekkür etti.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar