Altunyaldız: "Türkiye kendisine güvenen herkese kazandırdı"
AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin bugüne kadar ülkesine gelip yatırım yapan hiçbir uluslararası şirketi yarı yolda bırakmadığını, hep kazandırdığını söyledi.
AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin bugüne kadar ülkesine gelip yatırım yapan hiçbir uluslararası şirketi yarı yolda bırakmadığını, hep kazandırdığını söyledi.
AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Komisyon Başkan Vekili Necip Kalkan, Komisyon Katip Üyesi Şahin Tin, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Başkanı Arda Ermut ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkan ve üyeleriyle İstanbul'da bir araya geldi.
Toplantıda yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde yapısal ve sektörel bazda çözümler, yatırımların karlılık ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak öneriler ve özellikle; mevzuat ve uygulama ile ilgili somut aksiyonlar masaya yatırıldı.
Türkiye ekonomisinin her türlü olumsuz senaryoya rağmen başarılı bir 2017 yılı geçirdiğini belirten Altunyaldız, 2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme oranını yakalayacağını ve G20 ve OECD ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen ekonomi olacağını ifade etti.
"Sabit yatırımların yüzde 55'ini yabancı sermayeli yatırımlar oluşturuyor"
Altunyaldız, "Nüfusuna oranla en çok istihdam oluşturan ülkeyiz. Son 1 yıl içerisinde 1,6 milyondan fazla yeni istihdam oluşturduk. İhracatımız Cumhuriyet tarihinin en yüksek 2. seviyesini gördü ve 157 milyar doları aştı. Sanayi üretimi yıllık 8,7 oranında artış gösterdi. Toplam yatırımlar 1981-2002 yılları arasında yüzde 5,6 oranında artış göstermişken, 2003-2016 yılları arasında yüzde 9,8 artmış. Yatırımların milli gelire oranında Türkiye Çin ve Hindistan'dan sonra 3. sırada geliyor. GSYH'nın yüzde 29,3'ü kadar yatırım yapılıyor. Ancak bu yatırımların yüzde 56'sı inşaat sektörüne gidiyor, yüzde 37'si makine ve teçhizata ve yüzde 7'si Ar-Ge ve teknolojiye ait. İş ve yatırım ortamının öncelikli sorunlarına odaklanılarak, yatırımcılarının karşılaştığı sorunların hızla çözülmesi, yatırım ortamına ilişkin bürokratik süreçlerin rasyonel hale getirilerek zaman ve maliyet anlamında iyileştirme sağlanması amacıyla çok yakın zamanda meclisimizden çok önemli reformları içeren iki kanun geçirdik. Şirket kuruluşu için 5 kurumla, 7 farklı prosedürün yerine getirilmesi gerekiyordu. Reform paketi ile tüm bu işlemlerin ticaret sicil müdürlüklerinde tek prosedür ile gerçekleşmesi sağlandı. Artık tüm işlemler Ticaret Sicil Müdürlüklerinde 20 dakikadan az sürede tamamlanacak" dedi.
2017 yılında 178 milyar TL sabit yatırım tutarında 7 bin 478 teşvik belgesi düzenlendiğini hatırlatan Altunyaldız, sabit yatırımların yüzde 55'ini yani yaklaşık 95 milyar TL'sini yabancı sermayeli yatırımların oluşturduğunu söyledi.
"Türkiye kendisine güvenen herkese kazandırdı"
Çanakkale Köprüsünün finansman anlaşmasında aralarında Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, Danimarka'nın da bulunduğu 10 ülkeden 24 bankanın sendikasyona katıldığını, 1,6 milyar Avro için 3,6 milyar Avro'luk teklif geldiğini belirten Altunyaldız, Türkiye'ye yatırımın nasıl ilgi gördüğünü bu son durumun gözler önüne serdiğini ifade etti.
Türkiye'nin kendisine güvenen herkese kazandırdığını belirten Altunyaldız, "Yabancı yatırımcı Türkiye'ye yatırım yaptığı an, bizim için artık yüzde yüz Türk sermayeli bir şirketteki farkı yoktur. Hükümet olarak bu şirketin önünü açmak, yatırım ortamını iyileştirmek için ne gerekiyorsa yaparız. Nitekim Türkiye bugüne kadar ülkesine gelip yatırım yapan hiçbir uluslararası şirketi yarı yolda bırakmamış, hep kazandırmıştır. Tüm bunların karşısında sizlerden beklentimiz yüksek. Sanayinin dönüşümü, dijitalleşmesi diyoruz, yüksek katma değerli üretim diyoruz. Şirketlerinizin uluslararası alanda elde ettiği know-how, teknoloji birikimini burada kullanmak durumundasınız. Yapacağınız yatırımlarla bu dönüşümü sağlamada öncü olabilirsiniz. Özellikle imalat sanayi ve enerji alanlarında çok büyük dönüşüm potansiyeli mevcut. Bu fırsatları, devletimizin Hükümetimizin verdiği destekleri de yanınıza alarak değerlendireceğinize inancım tam" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Haber Türk