Ziya Altunyaldız: İş birliğine gidilmesi kabul edilemez


Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, "PYD/YPG'yi PKK'dan ayrı değerlendirerek, bu örgütlerle hiçbir gerekçeyle iş birliğine gidilmesi kabul edilemez." dedi.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı da olan Altunyaldız, Dostluk Grubu Saymanı ve AK Parti Kilis Milletvekili Reşit Polat ile Rusya Devlet Duması'nın Birleşik Rusya Partisi üyesi komisyon başkanvekillerinden oluşan heyetle görüştü.

Görüşmede konuşan Altunyaldız, parlamentolar arası dostluk gruplarının pek çok alanda detay, çerçeve ve geleceğe dönük çalışma düzenini ortaya koyacak, icranın önünü açacak, işini kolaylaştıracak çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Rusya'nın ekonomileri ve halklarıyla birbirini tamamladığını ifade eden Altunyaldız, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ilişkin verileri paylaştı. İlişkilerde turizm ve müteahhitlik faaliyetleri ile başta tarım ürünleri olmak üzere karşılıklı ticaretteki diğer unsurların da son derece önemli olduğunu belirten Altunyaldız, bu alanlardaki tüm engellerin ortadan kaldırılması için her türlü tedbirin alınması gerektiğini dile getirdi.

- "Küresel terörün çaresi küresel işbirliğidir"

Altunyaldız, enerji alanında da önemli işbirliklerinin olduğunu ve birlikte yürütülen projelerin bulunduğuna değinerek, Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer santralinin planlandığı şekilde yürümesini önemsediklerini kaydetti. Terörle mücadele ve güvenlik iş birliğinin arttırılarak devam etmesi gerekliliğini vurgulayan Altunyaldız, "Küresel terörün tek bir çaresi var; o da küresel iş birliğidir." dedi.

Türkiye'nin, Suriye ve Irak'taki durumun sonucu olarak karşı karşıya kaldığı DEAŞ, El Kaide ve diğer terör örgütlerine karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Altunyaldız, terör örgütü PKK'nın uluslararası camia tarafından destek gören Suriye'deki uzantısı PYD/YPG aracılığıyla Suriye'deki karmaşadan faydalanmak istediğini söyledi.

- "YPG'ye verilen silahlar PKK'da ele geçiriliyor"

PYD ve YPG'nin PKK ile organik bağının açık olduğuna ve ikisinin de bir örgütün ana omurgası ile kolları olduğuna dikkati çeken Altunyaldız, şöyle devam etti:

"Şunu ifade etmeliyim ki Ankara'da eylem yapan PKK'nın intihar bombacıları, Suriye'deki YPG kamplarında eğitilmiştir. DEAŞ'a karşı savaştığı bahanesiyle YPG'ye verilen silah ve mühimmat, güvenlik güçlerimiz tarafından PKK'da ele geçirilmektedir. PYD/YPG'yi PKK'dan ayrı değerlendirerek, bu örgütlerle hiçbir gerekçeyle iş birliğine gidilmesi kabul edilemez bir durumdur.

PKK terör örgütünün propaganda yapmasına ve mensup kazanmasına, finansman sağlanmasına izin verilmemesini ve bunlara göz yumulmamasını dostumuz Rusya'dan bekliyoruz. Ayrıca Moskova'daki 'Rojava temsilciliğinin' faaliyetlerine 'kültürel faaliyetler' başlığı altında dahi izin verilmemesini istirham ediyoruz. Zira, terörizmin ve terör örgütlerinin kültürel faaliyeti ancak teröre hizmet edecektir."

FETÖ ile mücadele konusunda Rusya'nın destek ve iş birliğinden memnuniyet duyduklarını aktaran Altunyaldız, "Rusya'dan örgütün MİRNAS yoluyla Rusya'daki varlığını canlandırma teşebbüsüne karşı ihtiyatlı olunmasını istirham ediyoruz." dedi.

AK Parti Kilis Milletvekili Reşit Polat, Türkiye ile Rusya'nın bölgede dostluğunu güçlendirerek devam ettirmesi gereken iki büyük ülke olduğunu vurguladı. Polat, "Tarih bize gösteriyor ki Türkiye ve Rusya'nın dostluğuna bu bölgede çok büyük ihtiyaç var." diye konuştu.

-"Kolektif Güvenlik Sözleşmesi ilişkilere ivme kazandırır"

Rusya Devlet Duması Güvenlik, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanvekili Alexey Vibornovi ise terör ve terörizmle mücadeleye vurgu yaparak, terörizmin sadece bir şehrin, bölgenin ya da devletin değil; bütün dünyanın düşmanı olduğunu ve dünyaya tehdit olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Duması Bağımsız Devlet Topluluğu ve Avrasya Entegrasyon Komisyonu Başkanvekili Umakhan Umakhanov, Türkiye ile Rusya'nın çok sıkı bağları olan ülkeler olduğunu, iki ülke liderlerinin tekrar görüşmeye başlamasıyla ilişkilerin kaldığı yerden devam ettiğini belirtti.

"Kolektif Güvenlik Sözleşmesi"ni anlatan Umakhanov, bu metnin Türkiye ve Rusya tarafından imzalanabileceğini, ilgili uzmanların bu metin üzerinden çalışmaları başlatabileceğini ve böyle bir adımın ilişkilere ivme kazandıracağını düşündüğünü söyledi. Umakhanov, bunun parlamentolar düzeyinde yapılacak bir iş olduğunu ve iki ülke liderleri bir araya geldiğinde görüşecekleri konuların da haliyle azalmış olacağını vurguladı.

KONHABER

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar