Kart;Çiftçi program yapamaz hale gelmiştir.


​Nisan 2006 tarihinde kabul edilen 5488 sayılı Tarım Kanunuyla birlikte;  çiftçinin  elektrik borçları, dağıtıcı firmanın talebi doğrultusunda tarımsal destekleme gelirlerinden kesilmektedir.

Son 10 yılda çiftçinin maliyet giderleri başta mazot, gübre, sulama olmak üzere anormal bir şekilde artmıştır. Kuraklığın da tesiriyle , çiftçi  gelecek yıllara yönelik olarak borçlanarak ayakta durmaya çalışmaktadır. Ancak , özellikle tarımsal sulamadan kaynaklanan borçlar, bu borçların haciz yoluyla tahsili aşamasında MEDAŞ gibi dağıtıcı firmaların acımasız uygulamaları karşısında çiftçi artık çaresizdir. Çiftçi program yapamaz hale gelmiştir.

Dağıtım şirketleri, yasanın ve Hükümetin kendisine verdiği destekten güç alarak , aylık faturalar yoluyla çiftçiyi teslim almışlardır. Özelleştirmeyi "sihirli değnek" olarak topluma sunan Siyasi İktidar, çiftçiyi dağıtım şirketlerinin insafına terk etmiştir. 17 Aralık Yolsuzluğunun izleri tarım alanına da yansımıştır. Hükümet, dağıtım şirketlerinin veznedarlığını yapar hale gelmiştir.

Bu duruma son verilmesi için konuyu sürekli olarak TBMM gündeminde tutan CHP; en son Antalya Milletvekili Gürkut Acar ile birlikte CHP'li 7 Milletvekilinin imzasıyla,  sözü edilen Yasanın değiştirilmesi için,  bir kez daha Kanun Teklifini Meclis'e sunmuştur.

Çiftçiyi çaresiz bırakan, program yapamaz hale getiren bu   acımasız  uygulamaya  acilen  son   verilmelidir.

 
Konunun hem Tarım Bakanlığını ve hem de  Enerji Bakanlığını ilgilendirmesi sebebiyle, önergenin Başbakan'a yöneltilmesi zorunluluğu doğmuştur.

 
Açıklanan sebeplerle;

yukarıda sözü edilen yasa değişikliğine Hükümet olarak destek verecek misiniz?

Bu teklife destek verilmemesi;  milyonlarca çiftçinin emeğinin, alın terinin ve geleceğinin ; dağıtım şirketlerinin çıkarlarına feda edilmesi anlamına gelmez mi?

Atilla Kart

CHP Konya Milletvekili

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar