Kalaycı;Türk Ekonomisinde Çok Ciddi Sıkıntılar Yaşanıyor


MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Torba Tasarının 136 ncı maddesi üzerine yaptığı konuşmada ekonomide yaşanan sıkıntıları gündeme getirmiştir.
 
TÜRK EKONOMİSİNDE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIYOR

 

Türk ekonomisinde son yıllarda büyük bir durgunluk ve çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Piyasada tahsilat yapılamamakta, icralar artmakta, iflaslar baş göstermektedir. Sanayimiz ve üreticimiz zor durumdadır. Sanayicimiz yeni yatırımlar bir yana mevcut yatırımlarını sürdüremez hâle gelmiştir. Birçok sanayici, iş adamı ve esnaf borç batağına girmiştir.

 

İstanbul Sanayi Odasının ilk 500 ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşumuza yönelik araştırmalarının 2013 yılı sonuçları, şirketlerimiz ve KOBİ'lerimizin borç batağına girdiğini, kârlarının yarıdan fazlasının faiz giderlerine gittiğini, zarar edenlerin sayısında büyük artış olduğunu ortaya koymuştur. Şirketlerimiz ve KOBİ'lerimiz kârlılık, ihracat ve borçlulukta son on yılın en olumsuz rakamlarıyla karşı karşıyadır.

 

Torba tasarının da 15 milyon kişinin 100 milyar liralık borcunu kapsadığı açıklanmıştır. Bu durum firmalarımızın vergi ve prim borçlarını da ödeyemez hâle düştüğünü açıkça göstermektedir. Firmalarımız sadece Maliyeye ve SGK'ya değil piyasaya, bankalara ve özellikle de yurt dışına borçludur.

 

FİRMALARIMIZIN DÖVİZ POZİSYON AÇIĞI 179,4 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

 

Merkez Bankasının verilerine göre, finansal kesim dışındaki firmaların haziran ayı itibarıyla döviz yükümlülükleri yani dış borcu 275 milyar dolara ulaşmıştır.

 

"Firmaların yalnızca borcu yok, alacağı da var." diyenler olabilir, birlikte değerlendirelim: Firmaların 2002 yılında 6,5 milyar dolar olan döviz varlık ve yükümlülük farkı yani döviz pozisyon açığı 179,4 milyar dolar düzeyine çıkmıştır.

 

Türk ekonomisi tasarruf ve yatırım gücünü kaybetmiş, sanayileşme ivmesini yitirmiş, bütünüyle kısa vadeli dış borçlanmanın, sıcak paranın insafına terk edilmiştir.

 

Uluslararası yükümlülüklerimiz her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Türkiye'nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan ve 2002 yılında 85,5 milyar dolar olan uluslararası yatırım pozisyon açığı 2014 Haziran ayı itibarıyla 423 milyar dolara ulaşmıştır.

 

BİR YILDA EN AZ 220 MİLYAR DOLAR PARA BULMAMIZ LAZIM

 

Yine Merkez Bankasının verilerine göre, Türkiye olarak, bir yıl içinde ödenecek dış borcumuz haziran ayı itibarıyla 168,4 milyar dolardır. Buna hâlen yıllık 52,2 milyar dolar düzeyinde bulunan cari açık eklendiğinde bir yılda yaklaşık 220 milyar dolar finansmana ihtiyacımız bulunmaktadır. Merkez Bankasında bulunan 134 milyar düzeyindeki döviz rezervi bir yıl içinde ödenecek dış borcumuzu bile karşılayamamaktadır.

 

Millî gelirimizin dörtte 1'ini aşan bu borçların nasıl ödeneceği, bu ödeme yapılırken genel ekonomik dengelerin nasıl etkileneceği üzerinde önemle durulmalıdır. Türkiye ciddi risklerle karşı karşıya kalabilecek olup Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da geçtiğimiz günlerde bu durumu dile getirmiş ve dış borçlar sebebiyle ekonomiyi bekleyen tehlikeye dikkat çekmiştir.

 

Türkiye, türbülansı yüksek bir döneme, ne yazık ki sırtında ağır bir özel sektör borcu ve 160 milyar dolarlık sıcak para yüküyle girmektedir.

 

AKP DÖNEMİNDE DIŞ BORÇLAR 3 KAT, İÇ BORÇLAR 2,5 KAT ARTTI

 

AKP döneminde uygulanan ekonomi politikaları Türk ekonomisinde tasarruf yerine borçlanma rakamlarının yükselmesine yol açmıştır, gerek devletimizin gerekse milletimizin borçları tavan yapmıştır.

 

Hazine verilerine göre, ülkemizin dış borç stoku 2002 yılında 129,5 milyar dolar iken 2014 birinci çeyrek itibarıyla 386,8 milyar dolara, kamunun toplam iç ve dış borç stoku ise 2002 yılında 257,2 milyar lirayken 2014 birinci çeyrek itibarıyla 636 milyar liraya ulaşmıştır.

 

FAİZ LOBİSİ, AKP'NİN EKONOMİ POLİTİKALARI BESLENİYİYOR

 

Milletimiz de dolu-dizgin borçlanarak tüketmektedir. Kredi kartı ve tüketici kredileriyle gırtlağına kadar borca batan bir tüketici kitlesi oluşmuş durumdadır. 2002 yılında 6,4 milyar lira olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları geçen ay itibariyle 340 milyar lirayı aşmıştır.

 

Milletimiz faiz batağına saplanmıştır. Sadece kredi kartı ve tüketici kredileri için ödenen faizin 2002'de 2,5 milyar lira iken 2013'te 36,5 milyar liraya kadar çıkarak 15 misli arttığını, 11 yılda ödenen faizin ise 200 milyar liraya ulaştığını TCMB verileri ortaya koymaktadır.

 

Zaten faiz lobisi 12 yıldır AKP'nin ekonomi politikalarından beslenmektedir. 12 yıldır faiz lobisiyle AKP Hükümetinin yedikleri içtikleri ayrı gitmemiştir. Öyle ki, faiz lobisinin 5 kat zenginleştirildiğinin itirafı bile yapılmıştır.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar